Skuffende fra NHO

NHO Arktis prioriterer bedre veier og bedre flyforbindelser. Det er regiondirektør Målfrid Baik som i et innlegg i iTromsø 10. august forteller at det er det bedriftene i Troms og Finnmark ønsker for de neste ti årene.

I innlegget nevnes bare Nord-Norgebanen sånn helt i forbifarten uten engasjement. Det er skuffende at NHO bare ser ti år framover i tid, og at NHO unnlater å ta inn over seg kravene til framtidens miljøvennlige transportløsninger. Veitransporten av gods til og fra jernbaneterminalen i Narvik er allerede stor og kommer til å øke. Både hensynet til trafikksikkerhet og klimautslipp tilsier at veiene ikke tåler mer godstransport. Ny gruvevirksomhet vil trolig etableres i Troms og Finnmark, og transport av malm vil umulig kunne gå på veiene. Ikke alle gruver vil ligge nær sjø. Krav fra myndigheter i Norge og EU kan tvinge fram miljøvennlig jernbanetransport. Hvis vi unnlater å gå for et vedtak om Nord-Norgebanen nå, vil Nord-Norge kunne rammes hardt om 20 til 50 år når både myndigheter og forbrukere krever produkter transportert på miljøvennlig vis.

Les innelgget til Baik her: https://www.itromso.no/meninger/2019/08/09/Flytilbud-og-vei-er-viktigst-for-bedriftene-i-nord-19660212.ece

Når det gjelder turisme, er det ikke flytransporten av turister som bør øke. Tvertimot planlegger for eksempel vårt naboland Sverige å kutte i flytrafikken av miljøhensyn. Sverige bygger, i motsetning til Norge, et moderne raskt jernbanenett helt nord til Luleå. Allerede i dag kommer mange asiatiske turister med fly til Stockholm, og de tar så tog til Narvik og buss nordover til Troms og Finnmark. Dette har sikkert å gjøre med pris, men også med et ønske om å se mer av landskapet. Med en Nord-Norgebane vil turister både fra Europa og ellers i verden kunne komme til Troms og Finnmark på en mer miljøvennlig måte der de også får se mer fra togvinduet enn fra et fly.

Les Einar Sørensen sitt tilsvar i Nordlys her: https://nordnorskdebatt.no/article/hva-gjor-nordnorsk-naeringsliv-0

Tidligere regionleder i hele 42 år i NHO Troms, Arne Eidsmo (1941-2011), huskes fortsatt som en aktiv forkjemper for jernbane i nord. Det burde også NHO Arktis være for å få effektive og miljøvennlige transportløsninger for næringslivet i et lengre perspektiv enn bare de kommende ti årene.

Vidar Eng, Tromskomiteen for jernbane

Én kommentar til “Skuffende fra NHO”

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Jarle A. Larssen sier:

    Merkelig at NHO lander på et slikt standpunkt, uten at man først sjekker hva som er ønsket til befolkningen nord for Tysfjorden! Jeg er overbevist om at et stort flertall går helhjertet inn for banen og at befolkningen har venen til å se lenger enn nesetippen til NHO!

    Det må være et ufravikelig krav at detaljplanlegginga må starte umiddelbart etter at Stortinget har gjort de vedtak som er nødvendige og at det i disse vedtakene blir slått fast at man tar sikte på en snarlig realisering!

    Om NHO velger å gå med ræva først inn i framtida og være en bremsekloss på ei sunn og bærekraftig utvikling av samferdsel/transport i landsdelen, så bør ikke det tillegges noen vekt i det hele tatt.

    Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/a/9/tromsjernbanen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *